Omgaan met stress: lijstjes maken

Posted in Life, Mind by
lijstjes

Ik ben een echte lijstjes-fanaat. Vroeger was mijn lievelingsboek al Lena Lijstje van Francine Oomen, en ook nu nog vind ik altijd wel een reden om een lijstje te maken. Planningen, wensenlijstjes, ideeën, bucketlists, ga zo maar door. Waar anderen altijd met hun agenda in hun telefoon in de weer zijn, pak ik liever mijn notitieboekje.

Rust in je hoofd

Lijstjes maken geeft mij rust in m’n hoofd. Als ik het gevoel heb dat ik overloop van stress en het overzicht totaal niet meer heb, ga ik lijstjes maken. Ik ben altijd ontzettend bang dat ik dingen vergeet (wat nogal eens voorkomt) of dingen over het hoofd zie. Een lijstje lost dit probleem op. Daarnaast zie je alles overzichtelijk bij elkaar staan, waardoor de warboel in je hoofd juist geordend op papier komt te staan.

Het liefst deel ik alle taken ook nog eens opgedeeld in kleinere taken, zodat het allemaal nog minder eng lijkt. Het gevoel van afstrepen is zo fijn, dat het motiveert even goed aan de slag te gaan en zo een aantal taken weg te werken. En zodra je iets wegstreept van je lijstje, is het ook gelijk weg uit je gedachten.

Meer creativiteit

Het geeft niet alleen rust, maar zorgt ook voor meer creativiteit. Als ik wat ideeën nodig heb, bijvoorbeeld voor een verjaardagscadeau voor mijn vriend of nieuwe artikelen voor mijn website, begin ik met een lijstje. Gewoon zoveel mogelijk ideeën op een lijstje zetten, hoe stom ze ook zijn. Je kunt altijd weer dingen wegstrepen, maar het zien van al die ideeën samen brengt mijn creativiteit op gang: zo komen er sneller andere ideeën naar boven borrelen.

Zodra je iets wegstreept van je lijstje, is het ook gelijk weg uit je gedachten.

Wensenlijstjes

Als laatste gebruik ik ook lijstjes voor dingen die ik nog wil doen of hebben. Met name boeken die ik nog wil aanschaffen. Ik zie dagelijks zoveel leuke boeken langskomen die ik ook wil hebben, dat ik dit nooit allemaal zou onthouden als ik het niet opschrijf. En ook dan is het leuk om de boeken te kunnen afstrepen die ik heb gekocht. Het betekent voor mij dat ik iets heb gekocht wat ik echt graag wilde, en niet iets dat zomaar voortkwam uit een impuls.

Ik kan dus iedereen aanraden om een notitieboekje aan te schaffen en deze om te dopen tot ‘lijstjesboek’. Ook een fijne tegenhanger van altijd maar typen op je telefoon op laptop. Een boek vol lijstjes, penkrassen en krakend papier – daar kan de nieuwste iPhone voor mij niet tegenop.

Fotografie Amy Lister

1 juni 2019
Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply Simone

  Ja ik hou ook heel erg van lijstjes! Soms doe ik het een tijdje niet en dan merk ik dat mijn hoofd weer veel te vol komt zitten. Ik heb in Wunderlist altijd lijstje voor boodschappen, to do’s en voor dingen die ik nog wil kopen. Voor vakanties gebruik ik het ook altijd om zo niets te vergeten!

  1 juni 2019 at 20:45
  • Reply thatbrunette

   Voor vakantie is het inderdaad ook zo fijn! Scheelt een heleboel stress 🙂

   11 juni 2019 at 07:44
 • Reply Sanne

  Ik doe dit ook voor alles! Heel herkenbaar dus, haha. Ik maak lijstjes voor boodschappen, dingen die ik moet doen, potentiële vakantiebestemmingen, wensen voor mijn verjaardag… Echt van alles. Ik doe het zelf met een app, want die heb ik altijd bij de hand.

  2 juni 2019 at 09:57
  • Reply thatbrunette

   Een app is inderdaad ook heel handig, hoef je niet altijd zo’n boekje bij te hebben!

   11 juni 2019 at 07:45
 • Reply Giovanna Jansen

  Ik ben ook dol op notitieboekjes én op lijstjes maken. En ik heb ook gemerkt dat lijstjes maken goed helpt het overzicht te bewaren in tijden van stress. Maar ook wensenlijstje en creatieve lijstjes maken is erg leuk.

  2 juni 2019 at 10:16
 • Leave a Reply

  Verder lezen: