Je gevoel volgen: het klinkt als een stom, nietszeggend cliché dat je naar je hoofd geslingerd krijgt wanneer je je vakkenpakket op de middelbare school moet kiezen. Dacht ik. Tot ik eerder dit jaar ontdekte hoe belangrijk het is om af en toe naar dat innerlijke stemmetje te luisteren.

Ik zou mezelf over het algemeen als een rationeel persoon omschrijven. Ik ben goed in het negeren van mijn gevoelens en ga liever voor de praktische optie dan voor de optie die misschien, uiteindelijk, beter voor me zou zijn. Ongemakken en confrontaties ga ik liever uit de weg en god forbid dat ik ineens iets onverwachts zou doen.

Het zat niet goed

Maar begin dit jaar besefte ik me ineens wat deze instelling me gebracht had. Ik zat vast in een relatie waarin ik al bijna een jaar ongelukkig was, woonde in een huis waar ik me niet thuis voelde en stak te veel energie in vriendschappen die het niet verdienden. Diep van binnen wíst ik wel dat het niet goed zat, maar mijn verstand duwde die twijfels weg: ‘ach, je had het slechter kunnen treffen’ en ‘wie weet wordt het vanzelf weer beter’, hoorde ik mezelf regelmatig denken.

Het wijze onderbewuste

Maar dingen worden nooit vanzelf beter. Toen alles uiteindelijk tot een hoogtepunt kwam dat me dwong een keuze te maken, koos ik voor het eerst niet met mijn hoofd, maar met mijn hart. Ik verbrak mijn relatie, ging terug bij mijn ouders wonen en besloot even volledig aan mezelf te denken. En weet je wat? Het voelde goéd.

En zo gek is dat helemaal niet, als we de wetenschap mogen geloven: je gevoel (het onderbewuste) weet vaak sneller antwoord op vragen dan je verstand (het bewuste). Dit komt doordat we onbewust overal informatie oppikken waar we niet bewust over na denken, maar wel ergens in het onderbewuste opslaan. Zo is je gevoel vaak een stuk wijzer dan je misschien zou denken.

gevoel volgen

Nieuwe levensfilosofie

Het succes van de beslissing om mijn gevoel te volgen deed iets bij me kriebelen. Wat nou als dat ene stemmetje diep van binnen eigenlijk heel goed weet wat het beste voor je is? Ik besloot ‘mijn gevoel volgen’ als nieuwe levensfilosofie in te stellen. Vanaf nu zou ik bij alle belangrijke, grote beslissingen in mijn leven luisteren naar die eerste ingeving, waar die dan ook vandaan zou komen.

Niet veel later kreeg ik een berichtje op LinkedIn van een grote uitgeverij. Ze hadden een baan beschikbaar, en of ik misschien interesse had? Ik besloot langs te gaan en aan te horen waar het over ging. Mijn ouders waren razend enthousiast: een vaste baan, met zekerheid, vlakbij huis! En ze hadden volkomen gelijk. Maar toch zei mijn gevoel iets anders. Een vaste baan, dat is niets voor mij. Ik heb liever plezier in mijn werk dan financiële zekerheid, fluisterde het me toe. En ik wees de baan af (wel met angstzweet onder mijn oksels, want van confrontaties houd ik nog steeds niet).

Niet voor niets cliché

En eerlijk? Ik heb nog nergens spijt van gehad. Ik doe nog steeds het werk dat ik leuk vind, ben verhuisd naar mijn eerste eigen plekje, en heb een nieuwe relatie waarin ik wél heel gelukkig ben. M’n nieuwe levensfilosofie bevalt me wel. Dus, hoe cliché ook, het werkt echt: je gevoel volgen. Heb je geen idee hoe je dat moet doen? Misschien kunnen deze tips je helpen.

  • Denk niet te lang en te veel na. Merk je dat je vast komt te zitten in je gedachten, ga dan iets anders doen. Puzzelen, wandelen, een serie kijken. Wanneer je daarna weer aan je probleem of keuze denkt, wat is dan je eerste gedachte of reactie?
  • Doe aan free-writing. Schrijf al je gedachten over een bepaald onderwerp op zonder na te denken of stoppen. In het begin zal dit moeilijk zijn, maar na een tijdje zal het steeds makkelijker worden. Op deze manier kun je uitvogelen hoe je écht over iets denkt.
  • Weet je het echt niet meer? Gebruik de aloude ‘kop of munt’ truc om de keuze te maken. Vaak zegt je gevoel wel of je blij bent met de uitkomst van de munt of niet. En dan heb je ook meteen je antwoord.
  • Negeer het ja maar-stemmetje. Het enige je op deze bezwaren kunt antwoorden is: dat zien we dan wel weer. Je kunt niet alle gevolgen van je keuzes overzien, en daarom kun je daar ook niet je keuzes op baseren.

Fotografie Anjali Mehta (1), David Boca (2)