De zin van het leven, wat is die nou precies? Ik vind het moeilijk daar antwoord opgegeven. Momenteel ren ik als permanent gestreste twintiger door het leven en maak ik me constant druk over dingen als het vinden van een nieuwe baan, mijn huur betalen, mijn constant-tochtende-schimmelende-longontsteking-gevende hoopje ellende van een appartement, en het verdelen van mijn tijd tussen familie, het vriendje, vriendinnen en mezelf. En waarom? Op het einde ga ik toch dood.

Oké, dat is wel een heel pessimistische instelling. Maar het is het waard om af en toe over dit soort levensvragen na te denken. Op z’n minst omdat je dan leuke gespreksstof hebt voor op de kringverjaardag. Dat dacht journalist Fokke Obbema ook, nadat hij twee jaar geleden een hartstilstand kreeg. Opeens moest hij nadenken over sterfelijkheid en de betekenis van dit alles. Wat als de hartaanval fataal was geweest? En wat betekent het dat dat het niet was?

Obbema gaat op zoek naar antwoorden en doet dit in gesprekken met anderen. Niet alleen spirituele denkers en filosofen, maar mensen uit verschillende culturen, met verschillende religies en beroepen. Hij spreekt artsen, schrijvers, zangers, ICT’ers en wetenschappers. Allemaal delen zij een heel andere visie over ons bestaan, en de betekenis ervan. Via deze gesprekken hoopt Obbema een zo breed mogelijk beeld te krijgen van wat het dan kan zijn, de zin van het leven. En daar komen een heleboel wijze lessen uit (een paar van mijn favorieten vind je onderaan dit artikel).

De zin van het leven

Een web spinnen

Het bijzondere van dit boek is dat ik na ieder gesprek volledig overtuigd was van die man of vrouw’s opvattingen, tot ik het volgende gesprek las. Want niemand weet wat de zin van het leven is, en iederéén weet het. De zin van het leven is zo persoonlijk, maar uiteindelijk kwam het voor de meeste neer op verbinding. Verbinding met jezelf, met de natuur, met anderen, met een hogere macht. Een van de gesprekspartners beschreef het als het spinnen van een web. We zijn ons hele leven bezig met het spinnen van ons web, om zoveel mogelijk betekenis aan ons leven te geven. Dat web spinnen we door verbinding. Met anderen, met cultuur, met voorwerpen. Hoe groter het web, hoe meer we voelen alsof ons leven betekenis heeft. Maar is dat ook hetzelfde als de zin van het leven? Dat denk ik niet. Dat zou betekenen dat er ook een uiteindelijk doel aan vastzit, en daar kan ik me als ongelovige dan weer heel weinig bij voorstellen. Dood is dood, denk ik dan maar.

Respect voor het geloof

Toch heeft dit boek ook mijn mening over religie weten te veranderen. Het was interessant hoe mild de gelovigen hier tegenover religie en niet-gelovigen stonden. Ze waren allemaal open en kwamen niet dwingend over – iets dat in mijn ervaring vaak wel anders is. Mijn favoriete gesprek was de eerste, met Jan Geurtz. Hij had als spiritueel leraar een heleboel interessante dingen te vertellen. Het heeft voor mij een nieuw gevoel van respect opgebracht voor gelovigen, iets wat ik eerst maar weinig voelde. Het gaf me zelfs het idee dat ikzelf ook ergens gelovig zou kunnen zijn. Misschien ben ik het zelfs wel, ik geloof alleen niet in een god. Ik geloof in de kracht van de natuur, en die van jezelf. In die zin zou je meditatie of bezinning kunnen vergelijken met het bidden in een kerk. Zijn we uiteindelijk niet allemaal op zoek naar antwoorden, op welke manier dan ook?

Dit boek heeft me doen inzien dat die antwoorden niet zomaar te vinden zijn, maar dat de vragen toch het stellen waard blijven. Zo blijven we leren, denken en verbinden. Of dat nu zin heeft of niet.

De zin van het leven van Fokke Obbema is uitgegeven door Atlas Contact en is hier te bestellen.

How you spend your days, is how you spend your life. – Sanneke de Haan

Het leven is een klein spleetje licht tussen twee eeuwige periodes van duisternis. – A.L. Snijders

Stel je het leven voor als een droom. […] Waar is die van afgelopen nacht? Totaal weg. Ons leven is zo’n droom. Straks is het totaal weg. Mooi hoor. Het dromen gaat toch wel door. Alleen is dat dan niet meer jouw droom. – Jan Geurtz

Het is iets heel menselijks om betekenis te willen geven. Dat is ook bijzonder en leuk aan mensen, maar het is niet essentieel voor leven. Bacteriën denken niet diep over de zin van hun leven na. – Anna Akhmanova

Fotografie openingsbeeld Sergey Zhester