Ik heb altijd al zo’n meisje willen zijn dat haar gedachten kan omtoveren naar een prachtig gedicht waarvan de emoties bijna van het papier spatten. Helaas is me dit nog nooit gelukt. Sterker nog, ik begrijp de meeste gedichten van anderen vaak niet eens. Daarom was ik ook zo blij toen ik een nieuwe vorm van gedichten schrijven voorbij zag komen: blackout poetry.

Pas op, want het is verslavend.

Wat is blackout poetry?

Laten we even bij het begin beginnen. Blackout poetry is een dichtvorm waarbij je bestaande teksten gebruikt om een nieuw gedicht te maken. Dit kan van alles zijn: boeken, maar ook krantenartikelen, tijdschriften en zelfs boodschappenlijstjes (maar bij die laatste moet je wel héél creatief zijn). Je maakt een gedicht door woorden weg te strepen. De woorden die uiteindelijk blijven staan, vormen het nieuwe gedicht.

Dat is soms best even puzzelen. Je moet er namelijk zeker van zijn dat je precies weet welke woorden je wel en niet wilt behouden, en dat je gedicht uiteindelijk goed loopt. Meer dan eens heb ik weer keihard lopen schelden omdat ik per ongeluk een essentieel woord had weggekrast, waardoor mijn hele gedicht verpest was. En tja, bij blackout poetry kun je hem niet gewoon even opnieuw maken.

Waarom blackout poetry zo leuk is

Deze vorm van dichterij is vooral leuk als je, net als ik, alle gevoelens wel voelt, maar er de juiste woorden niet voor kunt vinden. Als je een bestaande tekst moet gebruiken, staan alle woorden er al. Je voelt dan instinctief aan met welke woorden je wat wilt vertellen. En je kunt eindeloos experimenten en proberen. Slaat een gedicht uiteindelijk helemaal nergens op? Boeiend, niemand hoeft hem toch te zien. Dan pak je er gewoon een nieuwe pagina bij.

Wat heb je nodig voor blackout poetry?

Ja, heb ik je al enthousiast gemaakt? Dan is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Gelukkig heb je niet veel nodig: verzamel wat oude boeken (op naar de kringloop) en een zwarte stift of pen waarmee je woorden kunt wegkrassen. Het krassen hoef je niet te doen zoals ik het op de foto hebt gedaan, er zijn namelijk eindeloos veel creatieve manieren om blackout poetry te maken. Kijk maar eens op dit Instagram-account.

Mijn eigen creaties

Nu zijn jullie natuurlijk benieuwd (of niet) naar wat ik dan allemaal in elkaar geknutseld heb. Ik moet zeggen dat ik tot nu toe nog niet een gedicht heb gemaakt waarvan ik denk: nou, dit is echt een meestwerk. Maar het is wél leuk om te doen, en ach, je bent weer even bezig.

Mijn tactiek tot nu toe is geweest dat ik een boek gebruik (meestal Extremely Loud and Incredibly Close) en zoek naar een woord op de pagina dat me aanspreekt. Vervolgens bedenk ik wat ik allemaal voel bij dat woord, en ga er andere woorden bij zoeken die dit gevoel kunnen vertalen. En zo ontstaat er vaak iets moois (of iets heel lelijks).

blackout poetry

The voice / I love every time I / hear yours / weird / how I know the sound / like a heartbeat

Relationships were / fleeting promises and / weeks of denial (of pleasure) / and happily approached its end

blackout poetry

The earth orbits the sun and / the world is flat and / I sometimes wonder if what I was really doing / was trying to get home

Fotografie openingsbeeld Liana Mikah